SEBAX. Από το Blogger.
Dear Visitor!
I would appreciate it very much if you leave a short message.
If you like this "blog", please let me know.

Αγαπητέ Επισκέπτη!
Θα το εκτιμούσα πολύ, αν άφηνες ένα μικρό μήνυμα
καθώς αν σ'αρέσει το "blog", άσε με να το ξέρω.

[ View Guestbook - Βιβλίο Επισκεπτών ] [ Sign Guestbook - Υπογραφή ]

Middle Eastern Rock - john Berberian

>> Πέμπτη 27 Μαΐου 2010


Μετά από καιρό περιπλανήσεων σε άλλα είδη μουσικής το καράβι του Σεβάχ ξαναγυρνά στα αγαπημένα του λημέρια ...

της Ανατολής και του Ροκ.
Ιδού λοιπόν κάτι που έπρεπε από καιρό να έχω παρουσιάσει. Kαταπληκτικός δίσκος ξένου ρεπερτορίου, αλλά με αρώματα Ελλάδος. Πρόκειται για ηχογραφήσεις εποχής 68-69 που βγήκαν σε cd (made in Greece) του JOHN BERBERIAN & the ROCK EAST Ensemble.
Ο John Berberian είναι ένας καταπληκτικός δεξιοτέχνης στο ούτι (παλιά βιολιστής και πολυοργανίστας) που θεωρείται ίσως ο μεγαλύτερος μουσικός της Αρμενίας. (εγώ τον έμαθα από τον φίλο μου τον Haig αλλά και τον Μαρκάκη που μου έγραψε το άλλο του καταπληκτικό διπλό βινύλιο "Ωδή για ένα Ούτι").
Θυμάμαι κάποτε ήρθε στο Σεβάχ ένας Τούρκος καθηγητής Πανεπιστημίου, άκουσε λοιπόν το βινύλιο του Τζόν (που τόχα κάνει CD) και με περιέργεια ρώτησε "που το βρήκες αυτό έχω φάει όλη την Πόλη να το βρώ και δεν υπάρχει". Εγώ του είπα από τον φίλο μου Δημήτρη (της ΙΚΑΡΟΣ music) που είχε κάνει εισαγωγή τότε 500 κομμάτια το 2πλό βινύλιο του και πάσχισε να το πουλήσει γιατί ο λαός δεν κάτεχε τι εστί Μπερμπεριάν. (Τώρα πιά θεωρείται σπάνιο αλλά κάπου βόσκει στα Μοναστηράκια και στο Ζαχαρία πούχε αγοράσει πολλά).
Φυσικά και το χάρισα στον φίλτατο γείτονα στα πλαίσια της νεογνής τότε ελληνοτουρκικής φιλίας και από τότε κάποτε με θυμάται....
Τι να πούμε παραπάνω ακούστε μόνο και απολαύστε τι γίνεται:
όταν η Ανατολή φλερτάρει τη Δύση

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο John Berberian έχει πολλούς τέτοιους δίσκους Ανατολίτικου ύφους με κυριότερους :
  • 1966 - MUSI COF MIDDLE EAST
  • 1966 - MIDDLE EAST ROCK
  • 1967 - ODE TO ANA OUD
  • 1968 - OUD ARTISTRY
  • 1968 - ROSKO & GIBRAN
  • 1973 - A MID EASTERN ODYSSEY
  • 1976 - Echoes of Armenia
  • 1978 - The Dance Album
  • 1982 - EXPRESSIONS EAST
  • 1987 - COLLECTIONS II
Jazz rock με έντονες πινελιές ανατολής, Eλλάδας και Αρμενίας,
θα σας απογειώσει...!!! ΕΔΩ

Read more...

Η Ροκ Αποψη του Ηπειρώτικου

>> Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ο Χρήστος Ζέρβας είναι ένας πολυγραφότατος συνθέτης, κιθαρίστας, μπουζουξής κ.α. που έχει χρόνια προσφέρει σττην Ελληνική μουσική. Γόνος της μουσικής οικογένειας των Ζερβαίων από μικρός έπαιξε με όλη την γκάμα της επαρχιακής & αστικής μουσικής απο λαϊκά μέχρι ροκ. Συνεργάστηκε με τον Λοϊζο, Ξαρχάκο, Μικρούτσικο, Νικολόπουλο, Αγγελόπουλο, τον Καζαντζίδη & τη Μαρινέλα, τον Νταλάρα (1983, στην ηχογράφηση στο θέατρο Ορφέας όπου τον έμαθε όλη η Ελλάδα όταν βγήκε ο δίσκος Τα Τραγούδια Μου, όπου στο "Φύγε κι άσε με" παρουσιάζει ο Νταλάρας τους μουσικούς…) ακόμα με τους Παπακωνσταντίνους (Β & Θ), με τον Σαββόπουλο, την Οπισθοδρομική Κομπανία, την Εστουντιατίνα και τόσους άλλους.
Ο δίσκος του όμως αυτός "ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" - έκδοση 1985 σίγουρα θα τον γράψει στην ελίτ της ελληνικής μουσικής, καθώς λίγες είναι οι επιτυχημένες ροκ προσπάθειες πάνω στο δημοτικό τραγούδι.
Ο ίδιος αναφέρει: "Είχα μια ιδέα τότε να κάνω δημοτικά τραγούδια με ροκ ήχο. Αυτό που μπορούσα να κάνω ως νέος άνθρωπος ήταν να πάρω αυτά τα ακούσματα και να τα φέρω πιο κοντά στη νεολαία. Έβαλα και δικές μου μουσικές και έκανα κάποιες ρυθμικές αλλαγές. Ενορχήστρωση κάναμε μαζί με τον Σπάθα και τον Αντύπα. Μετά τα Ζεστά Ποτά που κάνανε με τους Κατσιμιχαίους ήθελα να συνεργαστώ μαζί τους. Την παραγωγή ανέλαβε ο Αντώνης Βαρδής. Πάνω στον ήχο που έκανα εγώ με τα δημοτικά πατήσανε πολλοί• βγήκε ο Μπίγαλης, βγήκε ο Δάντης, δεν το κάνανε όμως τόσο προσεγμένα• έγινε πιο εμπορικά."
Το 1993 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του στον οποίο τραγουδάει, το "Χρώματα Και Αποχρώσεις" αλλά δυστυχώς πήγε άπατα. (έγραψα αυτά τα τραγούδια, με παραγωγό τον Άκη Γκολφίδη. Αποφάσισα να πάω σε μια νέα εταιρεία, πιστεύοντας πως θα την προβάλει και θα την προωθήσει, αλλά μετά από έξι μήνες, ενώ ήταν να κάνουμε τρία videoclips και 15.000 δίσκους τοποθέτηση, μου έκανε μόνο ένα clip, το Χρώματα και αποχρώσεις. Μου άρεσε ο στίχος, ήταν κοινωνικός, και τα θέματά του σημερινά. Τελικά έκλεισε η εταιρεία, δεν βγήκα να τα παρουσιάσω και να τα στηρίξω, κι αυτό με καθήλωσε. Προσπαθούσα να κάνω ένα γκρουπ με όλους τους Ζερβαίους. Το ήθελε ο Νταλάρας, η Χαρούλα, οι εταιρείες, εγώ έστειλα στο εξωτερικό demo με κάποια οργανικά που κάναμε… Όλοι έδειξαν ενδιαφέρον, αλλά τελικά χάλασε)

Ετσι είναι η ψωροκώσταινα Χρήστο δυστυχώς ... κουράγιο και συνέχεια μικρός είσαι και περιμένουμε και άλλα καλά από σένα.
Τα τραγούδια που περιέχονται στο σπάνιο αυτό βινύλιο είναι:
  1. Βάβω
  2. Δεν Ξαναπερνώ
  3. Μάγια
  4. Μαχαίρι
  5. Μη Με Κοιτάς
  6. Πράσινι Μαντήλι
  7. Σαμάτακας
  8. Χάρος
Τελευταία του νέα - βρίσκοταν σε συνεργασία μ’ ένα νέο γκρουπ, τους Terra Rossa, τον Δημήτρη Ματσούκα και τον Βλαδίμηρο Πετσά. Τις παραστάσεις που θα κάνουνε, και ένα cd single, τα είχε αναλάβει η Διεθνής Αμνηστία που θα είναι χορηγός... Οψόμεθα .....
Περισσότερα στην ιστοσελίδα:

http://xzervas.blogspot.com/ .... Εδώ

Read more...

H TEXNH ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ (Λουδοβίκου Ιστορίες)

>> Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΜΑΥΡΙΣΑΜΕ με την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, με την ΚΡΙΣΗ, με τους ΑΝΑΛΥΤΕΣ, με τα αποΚΟΜΜΑΤΑ, με τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ, με τις ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, με τις ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ με τις Φοβίες των Παρουσιαστών, με την ΜΙΖΕΡΙΑ
(άλλο ΦΤΩΧΕΙΑ και άλλο ΜΙΖΕΡΙΑ)
και ο Ελληνας όταν μαυρίζει το γυρνάει στο γέλιο.

ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

Μια σειρά από ωραίες ιστορίες και ανέκδοτα από τη Κρήτη, από αυτά που συνηθίζει να διηγείται στις παραστάσεις του ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, κυκλοφόρησε μαζί με το περιοδικό ΜΕΤΡΟ, πριν από καιρό (4 - 5 χρόνια;) με τον τίτλο "ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ ΜΕ ΑΓΝΑ ΥΛΙΚΑ". Η ηχογράφηση είναι ζωντανή από το Μπαράκι του Βασίλη.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων είναι η πιο χαμη­λόφωνη μουσική παρουσία. Από τότε που ο Μάνος Χατζιδάκις του έδειξε το δρόμο, μας διηγείται ένα παραμύθι με αίσιο τέλος.
Με τη μουσική σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις συναυλίες του, αλλά με το θεατρικό στοιχείο πάντα παρόν, έχει το δικό του τρόπο να πει τα τραγούδια του και ταξιδέψει το κοινό σε τόπους μακρινούς.
Μελιστάλαχτος, ευαίσθητος αλλά με κρητικά κότσια, θυμίζει ραψωδό που τραγουδάει και διηγείται ταυτόχρονα, μεταφέροντας το πνεύμα του Ερωτόκριτου.
Εδώ όμως μας δείχνει την σατυρική πλευρά του με ιστορίες που έχει συλλέξει απ΄την παράδοση της Κρήτης (και οι Κρητικοί έχουν πικρό - περίεργο χιούμορ).
O Λουϊ συνεργάζεται συνήθως με τη μουσική ομάδα "Ομαδική Απόδραση" (Η Ομαδική Απόδραση, είναι ένα συγκρότημα πολύ αξιόλογων μουσικών που έχουν συνεργαστεί με πολλούς δημιουργούς του έντεχνου τραγουδιού. Για καιρό συνόδευαν τον Λουδοβίκο, έκαναν τις ενορχηστρώσεις στους δίσκους του και στο διάστημα αυτό έχουν βγάλει και 4 καλά άλμπουμ: "ΈΝΑ ΒΛΕΜΜΑ ΦΤΑΝΕΙ" (96), "Όπως η θάλασσα" (98), "Καρτούν" (01) και πρόσφατα το "Dialogue" (06). Στο δρόμο βέβαια το γκρουπ αφαίρεσε το "Ομαδική" από τον τίτλο του και έμεινε σκέτη Απόδραση, αλλά τελικά η απόδραση είναι που μετράει)
Θα τα πούμε για αυτούς στο μέλλον .... εδώ
Προς το ΠΑΡΟΝ ΓΕΛΑΣΤΕ, ΚΡΙΣΗ είναι θα ΠΕΡΑΣΕΙ

Read more...

Rebetiko from Istanbul - Kudsi Erguner

>> Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ο Kudsi Erguner (γεν. 1952) είναι ένας τούρκος μουσικός, που θεωρείται αυθεντία στην παραδοσιακή μουσική σούφι και είναι ένας από τους πιο γνωστούς παίκτες στο τουρκικό φλάουτο - νέυ (μαζί με τον αδελφό του Σουλεϊμάν). Γεννήθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ , της Τουρκίας το 1952. Μικρός ο Kudsi και ο πατέρας του Ulvi Erguner εκτελούσαν υπνωτικές και πνευματικές τελετές χορού Sufi (παράδοση σε τελετές δερβίσηδων).
Ξεκίνησε την καριέρα του στο μουσικό ραδιόφωνο της Κωνσταντινούπολης το 1969 και για αρκετές δεκαετίες ερεύνησε σε βάθος της ρίζες της Οθωμανικής μουσικής.
Στη δεκαετία του εβδομήντα ο Kudsi Erguner μετακόμισε στο Παρίσι , όπου ίδρυσε το Mevlana Ινστιτούτο αφιερωμένο στη μελέτη και τη διδασκαλία της κλασικής μουσικής Sufi.
Μαζί με την μπάντα του - Kudsi Erguner Ensemble ανέπτυξε εμπεριστατωμένες γνώσεις για τη διαφορετικότητα του πολιτισμού του: μεταφέρει τόσο αυθεντικά, αυτοσχέδια συχνά μορφές έκφρασης της κλασικής Οθωμανικής μουσικής με κουλτούρα υψηλής απόδοσης, καθώς και ένα ολοκληρωμένο ρεπερτόριο των σύγχρονων και κλασσικών κομματιών τα οποία μπορούν να αναχθούν από τον 13ο αιώνα.
Έλαβε μέρος στην ταινία του Peter Brook Meetings with Remarkable Men in το 1978. Εκτός από δικές του ηχογραφήσεις ο Erguner έχει συνεργαστεί με τον Peter Gabriel (Ο Τελευταίος Πειρασμός), τους William Orbit s' Band (Bassomatic), τον Jean Michel Jarre, Μωρίς Μπεζάρ , Πήτερ Μπρουκ , Γιώργο Απέργη, Didier Lockwood ,την Ιταλίδα τραγουδιστρια Alice και τον Michel Portal .

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:
  • Meditation on the Ney (Unesco Collection), 1978
  • Whirling Dervishes from Turkey, with Kemal Evren, Tugrul Inancer, Aram Kerovpyan, Muzzffereddîn Ozak, Hafiz Kemâl Ozmutlu, Mahmud Tabrîzîzade, 1981
  • Art of the Ottoman Tanbur, 1989
  • The Mystic Flutes of Sufi: Preludes to Ceremonies of the Whirling Dervishes, with Suleyman Erguner, 1988
  • Cérémonie des Derviches Kadiri, 1989
  • Fasl Hidjaz Houmayoun, 1990
  • Sufi Music of Turkey, with Suleyman Erguner, Mahmoud Tabrizi Zadeh, Bruno Caillat, 1990
  • The Turkish Ney, with Salih Dede, Suleyman Erguner, 1990
  • Gazel: Classical Sufi Music of the Ottoman Empire, with Husnu Anil, Aziz Bahriyeli, Yusuf Bilgin, Mehmet Emin Bitmez, Suleyman Erguner, Hasan Esen, Fevzi Misir, Walter Quintus, Kurt Renker, 1991
  • Ottoman Classical Music, with Gilles Andrieux, 1992
  • Peshrev & Semai of Tanburi Djemil Bey, 1994
  • L'Orient de L'Occident: Flamenco & Ottoman Sufi Music, with Yusuf Bilgin. Mehmet Emin Bitmez, Bruno Caillat, Pedro Soler, 1995
  • The Sacred Flute of the Whirling Dervishes, 1996
  • Works of Kemani Tatyos Efendi, with Husnu Anil, Mehmet Emin Bitmez, Suleyman Erguner, Necip Gulses, Dogan Hosses, Sükrü Kabaci, Baki Kemanci, 1996
  • Vocal Masterpieces of Kemani Tatyos Efendi, with Husnu Anil, Suleyman Erguner, Necip Gulses, Dogan Hosses, Sükrü Kabaci, Baki Kemanci, 1996
  • Psalms of Yunus Emre, with Yusuf Bilgin, Bruno Caillat, 1997
  • Chemins, with Pierre Rigopoulos, Martin Saint-Pierre, Derya Turkan, 1997
  • Music from the Arabian Nights, with Bruno Caillat, Tabrizi Mahmoud Zadeh, 1999
  • Ottomania, 1999
  • Islam Blues, with Bruno Caillat, Renaud Garcia-Fons, Nguyên Lê, Derya Turkan, Mark Nausesf, Yunus Balcioglu, Halil Neciboglu,2001
  • Taj Mahal, with Bruno Caillat, Sultan Khan, Fazal Qureshi, Derya Turkan, Ken Zukerman, 2001
  • Nazım Hikmet - Şair Cenazesi, 2002
  • Gazing Point, with Markus Stockhausen & Mark Nauseef, 2003
Και τέλος το 2001 - Rebetiko from Istanbul που έχει διασκευές του Καραμπιμπερίμ, Γεντικουλέ, Ζεϊμπέκικα και άλλα καλά....














Μιά αξιοπρεπή δουλιά από την Πόλη, ίσως λίγο παράξενη για τα αυτιά μας καθώς έχουμε συνηθίσει τα ρεμπέτικα στη γλώσσα μας. ΕΔΩ
Για την φίλη μου την Κάλλια ... που τις αρέσουν τα ψαγμένα...

Read more...

Larry Steen World Jazz Ensemble - Χωριάτικη Σαλάτα

>> Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Σημείωση: Για σκοπούς καλύτερης περιήγησης στις σελίδες του μπλόκ αφαιρέσαμε τις κατα καιρούς δημοσιεύσεις του Σεβάχ για LIVE και άλλα πόστ που είχαν μόνο σχόλια (χωρίς λίνκ..?)
Ετσι έγινε πιό γρήγορο το μπλόκ και μπορείτε να το φυλλομετρήσετε πιό εύκολα.

The Larry Steen World Jazz Ensemble
είναι μιά μπάντα που παίζει μουσικές της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, της Δυτικής Αφρικής, Κέλτικα, της Καραϊβικής και της Νότιας Αμερικής με ένα βαθύ σεβασμό για τους διάφορους πολιτισμούς και με την πρόθεση της διατήρησης ουσία κάθε πολιτισμού, με εμβόλιμα δική τους τζαζ, κλασική και funk / R & B επιρροές. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση εξωτικών οργάνων, όπως το ούτι, μπουζούκι, duduk (διπλό καλάμι, πνευστό), kawala (καλάμι φλάουτο), cavaqhino (παρόμοια με μικρή κιθάρα), Uilleann (Scottish γκάιντα) και ένα πλήθος κρουστών οργάνων μαζί με τα Δυτικά standard όργανα.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο μίγμα της "Jazz World».
Tο γκρουπ έχει ηχογραφήσει δύο βραβευμένα CD:

First Move και View from Afar.
Ψυχή του γκρούπ είναι ο Larry Steen καταπληκτικός μπασίστας και συνθέτης βραβευμένος με το βραβείο Ιnternational Society of Bassists’ Jazz Competition και έχοντας συνεργασίες με Εlla Fitzgerald, Mel Torme, Dave Weckl, Eric Marienthal, Bob Sheppard, Mose Allison, Billy Eckstine, Bennie Maupin, Billy Childs, Rosemary Clooney, Louis Bellson, Jimmy Buffet and others.
Τα άλλα μέλη της μπάντας είναι:

Larry Steen

electric & acoustic bass

Quinn Johnson

piano & keyboards

Jimmy Mahlis

guitars, bouzouki, oud

Chris Wabich

drums & percussion

Katisse Buckingham

saxes & flute

Brad Dutz

percussion
Τα τραγούδια του 2ου δίσκου- View from Afar είναι:
Οπως καταλαβαίνετε ο Ελληνικής καταγωγής Jimmy Mahlis ευθύνεται για την χωριάτικη σαλάτα, την Μισιρλού (άλλη μία) και τον Καρσιλαμά μπλούζ.
(επιτέλους η πασίγνωστη διεθνώς σαλάτα βρήκε το κομμάτι της) Εδώ...!

Read more...

Ευχαριστούμε...που πλεύσατε μαζί μας... Οτι και αν πήρατε... Καλή ακρόαση...!

Ευχαριστούμε...που πλεύσατε μαζί μας... Οτι και αν πήρατε... Καλή ακρόαση...!

Η Πολιτική μας..!

Σκοπός του Blog μας είναι να προάγουμε την καλή μουσική, να διαφημίσουμε τους σωστούς καλιτέχνες & να ενημερώσουμε τους ανήσυχους ακροατές για πράγματα που συμβαίνουν στην Ελληνική σκηνή (και όχι μόνο). Σε καμμία περίπτωση δεν συμμετέχουμε στην πειρατεία της Μουσικής, αλλά προσπαθούμε να διαφημίσουμε τους καλλιτέχνες (δεν παρουσιάζουμε ολόκληρες δουλιές, αλλά ένα δείγμα προτρέποντας να αγοράσετε τους αυθεντικούς δίσκους). Όλα τα mp3 αρχεία παραμένουν για περιορισμένο διάστημα. Ακόμα παρουσιάζοντας μερικές δικές μας συλλογές βοηθούμε στη σωστή ενημέρωση και προώθηση της ποιοτικής μουσικής.
Δεν θα θέλαμε να εκμεταλλευτείτε για εμπορικούς λόγους τις μουσικές που προσφέρουμε.
O διαχειριστής του blog, δεν φέρει ευθύνη για τα περιεχόμενα εξωτερικών συνδέσεων (links), ούτε για το περιεχόμενο των σχολίων από τους επισκέπτες.
Εάν είστε εκπρόσωπος πνευματικών δικαιωμάτων κάποιας εκ των αναρτήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της, ειδοποιείστε μας θα αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατόν..!

... Η γλυκα του Βινυλιου

...  Η γλυκα του Βινυλιου

Αναγνώστες

Οδηγια

Καταθέστε σχόλια για άλμπουμ που ψάχνετε ή "βρήκατε εδώ", ώστε οι πληροφορίες αυτές να είναι χρήσιμες για άλλους. (Γράψτε στον τομέα των σχολίων). Αν θέλετε να ανεβάσετε ένα άλμπουμ, στείλτε μας με email κάποιες πληροφορίες, link, εξωφύλλα, λίστα τραγουδιών, κάτι τις πλήρες τέλος πάντων και στείλτε το στο sebaxaki@gmail.com Τα άλμπουμ που στέλνετε θα αναρτώνται το συντομότερο, φυσικά αν συνάδουν με το ύφος του blog (δεν θέλουμε υποπροϊόντα της μουσικής)

  © Blogger template Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Επιστροφή στην Κορυφή